Pages

Sunday, January 30, 2011

I Can Cook Y'all =D

Hye to all stalkers *perasan ade stalker weh..haha

I juz wanna share with u guys one of my feveret food~~







Tadaaaa



Ini dia

Cuba teka apa...





Ni la murtabak lapis @ murtabak biskut

Marbeles wa cakap lu...haha


Hari tu tetiba je rasa nak makan mende alah ni..
g kat dapur tengok ada cream cracker, minced meat, kentang n sume bahan2 ada..
memang wallah la...excited gile da nak masak..
Tapi ada satu masalah besar! Resepi!!!
Ok, Cik Takde Nama tak cepat putus asa
Cik Takde Nama cuba gak selongkar satu rumah *oke, over la tu sampai satu rumah*  nak cari buku resepi my mom
At last, nasib baik jumpa..
Selepas bertungkus lumus berjam-jam kat dapur..
Jadi lah my murtabak biskut..
Bangga siot..I pandai masak!! dah boleh kawen dah nih...ngeee =D


Ni Cik Takde Nama nak share la resepi nye:
*Cik Takde Nama buat 1/2 of the recipe je...

Untuk inti:
200 gm minced meat
1 tablespoon serbuk beriani/kari
2 tablespoon bawang besar-kisar
2 tablespoon halia-kisar gak
250 gm mixed vege
minyak and garam

Bahan B:
300 gm cream cracker
8 biji telur ayam...telur penyu ke, telur ikan ke tak boleh oke t__t
1 tin susu cair
1 tablespoon white pepper
2 tangkai daun bawang +daun sup-chop chop
3 biji cili merah
garam sket

White Sauce:
1/2 tin susu cair
1/2 cawan tepung gandum
100 gm butter

*cairkan butter, masuk tepung n susu cair-done!

Okeh, caranya ya puan2:

Inti:
Tumis halia+minced meat+1/2 cwn air+ rempah beriani/kari then kacau
pastu msk plak bawang+ mixed vege...masak sampai masak huhu
then bahagikan kpd 3 bahagian (setiap bhgn + dgn 2 biji telur)

okey, now sediakan 1 loyang or apa bekas tp jgn plastik ye..kang masuk oven cair plak =P
Celup biskut dalam susu cair+garam..
ble agak2 biskut da nak lembik sket..susun la dlm loyang
then lapis dgn inti+tabur daun bawang+cili+white pepper
ulang la sampai habis sume inti ngn biskut tu..

Akhir sekali tuangkan white sauce atas dia
Bakar 15 minit-180 deg celcius...DONE!

Rasa macam chef wan la plak..haha
Akhir kata,

SELAMAT MENCUBA!!!









No comments:

Post a Comment